Concept

Overview

Design and comfort hand in hand

 

"The Building is beautiful, bold and those who see it from the outside get the feeling of a warm hug (...)."  (Milena, 2014)

 

When design, functionality and comfort are combined, the result is a harmonious space where quality of life in the working environment prevails.

Aspects that are combined to perfection in PRIMAVERA's new head office building in Braga. Built in the new part of the city, known as Vale de Lamaçães, the building's slim, cylindrical shape and all-over covering in glass skin capture the attention of even the most distracted passer-by.

 

 

The iconic and emblematic exterior makes you want to see the inside, where the harmony of the colours, the symmetrical layout of the spaces, the comfort and ergonomic materials, the soft textures and an environment that inspires quality of life in the workplace all stand out.

Designed by the architecture firm MVentura & Partners, the building earned the international nomination for the Service Building Design category at the World Architecture Festival (WAF) in Barcelona in 2011.

 

 

Milestones

Tabs

Project

The Architectural Project

Designed by the architecture firm MVentura & Partners, the building comprises two structures in contrasting shapes that intertwine in complete harmony with the surrounding road network.

A lower section with a roundish shape and a striking upright section on the eastern side, rising 9 floors above the ground, combine to form an avant-garde whole, enveloped by a peak that embraces both structures, unifying the whole.

The taller structure is noteworthy for its curved shape, which turns the design in on itself and comes alive as a result of the aspect given to it by the curve. This part has an exterior "skin" composed of a metal structure which supports glass panels. The shine and semi-transparency create the sensation of a more dematerialised structure, with myriad effects caused by the behaviour of both natural and artificial light.

The shared peak, which unites the two structures, has a vegetable roof, ensuring the integration of the large "mass" occupied by the complex. The roof features a set of small, cone-shaped lanterns that illuminate, in zenithal fashion, the commercial spaces housed in the lower structure.

 

Team

The People in Charge

 

ARCHITECTURE

MVENTURA & PARTNERS, S.A

General Design Concept – Manuel Ventura
Project Manager – Miguel Medeiros
Interiors Project Manager – Joana Pereira da Silva
Colaborating Architects – Pedro Moreira, Luís Gomes, Tiago Correia, Tiago Silva, Bruno Costa
Graphic and Signage Design – Tiago Resende
 

 

CONSTRUCTION

JOSÉ CASTRO E FILHOS, SA

Production Director  – Carlos Vilaça
Project Director  – Horácio Fernandes
Project Assistant Director –  Pedro Araújo

 

INSPECTION

ALCEPI

Inspection Coordenator – Álvaro Araújo
Project Inspector – André Casalta
Electric Inspector –  Tiago Sousa
AVAC Inspector –  Pedro Coelho Lima

 

ELECTRICITY, TELECOMMUNICATIONS AND ACTIVE SAFETY

IGEMACI

 Engineer Luís De Matos and Engineer Abel Roque

 

HEATING AND GENERAL ENERGY MANAGEMENT PROJECT 

GET - Gestão de Energia Térmica, Lda  

Raul Bessa Eng and Eng Ricardo Sprocket
 

 

STABILITY

Profijecto- Engenharia 

Engineer Filipe Fernandes and Engineer Isabel Saleiro

 

HIDRAULICS

Profijecto- Engenharia 

Engineer Filipe Fernande and Engineer Ana Alves
 

 

CONSULTANT ON FURNITURE SELECTION 

Vilaça Interiores